Vejledning

Handlinger tilknyttet webside
Vejledning i brug af ODS

Hvad kan man slå op i ODS?

Ordbog over det danske Sprog er ikke en retskrivningsordbog. Ordbogen er først og fremmest en betydningsordbog der dækker dansk sprog fra 1700 til ca. 1950. Den kan virke uoverskuelig fordi den medtager mange oplysninger og oplysningstyper.

Her er et par råd til at læse en ordbogsartikel:

  • Efter opslagsordet kommer artiklens “hoved”. Her står oplysninger om opslagsordets bøjning, udtale og etymologi (ordets oprindelse).
  • Ordets betydninger og underbetydninger angives med et betydningsnummer, fx 1) eller 2.4), hvis der er mere end én betydning til opslagsordet. Betydningsdefinitioner står altid i kursiv skrift.
  • Til hver betydning angives et eller flere “belæg,” dvs. citater fra bøger og værker hvor opslagsordet er brugt i den betydning. Et citat står aldrig i kursiv skrift.
  • Efter et citat angives altid en kilde i kursiv skrift, fx ASØrsted.Haandb.I.108. eller JohsSteenstr.HD.43.
  • Herudover kan der til en betydning fx findes angivelse af flerordsforbindelser hvor opslagsordet optræder i den pågældende betydning, og der kan optræde betydningsnuancer adskilt fra hovedbetydningen med ‘||’. Bemærk at flerordsforbindelser altid står med blå og spatieret skrift.

Kan man slå alle ord i dansk op?

Med mere end 225.000 opslagsord er ODS den til dato mest omfattende ordbog der omhandler dansk. Men det betyder ikke at alle ord i dansk er beskrevet i ordbogen. Der kan være flere grunde til at man ikke finder det ord man søgte efter:

  • Det kan være fordi ordet først er kommet ind i dansk efter 1950. Derfor kan man ikke finde ord som kassettebånd, løbetræne og multikulturel. Her må man søge i en nyere ordbog som Den Danske Ordbog, der dækker perioden fra 1950 til i dag.
  • Det kan skyldes at ordet staves med en anden retskrivning end den nuværende (jf. afsnittet om retskrivning nedenfor). Det har høj prioritet at give bedre hjælp til søgning i senere versioner, men indtil videre er det bedste man kan gøre, at prøve om søgeordet kan være stavet på en anden måde og evt. anvende jokertegn i søgningen.
  • Det kan være at ordet faktisk er med i ODS, men endnu ikke er søgbart. Det gælder mange underordnede sammensætninger som nævnes i andre artikler, men indtil videre ikke kan søges selvstændigt. Indtil det bliver muligt, kan et tip være at søge på første del af sammensætningen og se om den ønskede sammensætning er nævnt i artiklen.

Hvordan søger man?

Hvis du ønsker at slå et ord eller en betydning op i Ordbog over det danske Sprog, skal du indtaste det pågældende ord i søgefeltet og klikke på knappen Søg eller trykke retur.

Den ordbogsartikel som svarer til søgningen, vil blive vist i skærmens midterfelt.

Faneblade

Under søgefeltet findes to faneblade med ordlister der beskriver resultatet af søgningen: Ordlisten i fanebladet Alfabetisk liste viser de ord der ligger umiddelbart før og efter det ord der er blevet slået op.

Ordlisten i fanebladet Søgeresultat viser alle de ord som svarer til søgeudtrykket. Sammen med ordlisten oplyses også hvor mange ord der passer til søgeudtrykket.

Det ord hvis ordbogsartikel vises midt på skærmen, er markeret i ordlisterne med rød skrift.

Hvis et søgeudtryk kun svarer til ét ord i Ordbog over det danske Sprog, åbner fanebladet Alfabetisk liste automatisk. Ellers åbner fanebladet Søgeresultat, hvor det er muligt at vælge det ønskede ord fra listen.

Navigering i ordlisterne

Man kan navigere i listerne med pilene der placeret over og under ordene. rul op viser ord der kommer før i den alfabetiske rækkefølge, og rul ned viser de ord der følger efter i den alfabetiske rækkefølge.

Bemærk at det er muligt at bruge genvejstaster i stedet for at klikke på pilene

  • Pil op: <specialtast>-o
  • Pil ned: <specialtast>-n

På samme måde er det muligt at skifte mellem fanebladene med genvejstaster:

  • Skift til fanebladet Alfabetisk: <specialtast>-a
  • Skift til fanebladet Søgeresultat: <specialtast>-s

Hvilken specialtast eller -tastekombination der skal bruges, er afhængigt af den anvendte browser. I Microsoft Internet Explorer anvendes Alt-tasten, så genvejstasten for eksempel bliver Alt-n for at bladre ned i den alfabetiske liste. Den samme specialtast anvendes i tidlige versioner af Mozilla Firefox, mens denne browser fra version 2 anvender Skift-Alt-. Opera anvender Skift-Esq-.

Bemærk at i Microsoft Internet Explorer er det nødvendigt at trykke retur (engelsk: enter) efter genvejstasten.

Avanceret søgning

Det er muligt at søge med jokertegnene * og ?.

Stjernen (*) betyder ‘hvad som helst’. Søger man således på *hat, får man en liste over alle de ord der ender på bogstaverne h a t. I midterfeltet vises den første af disse artikler: Aftenhat. Søger man med halløj*, får man tilsvarende en liste over alle de ord i ODS der begynder med bogstaverne h a l l ø j, og i midterfeltet vises den første: I. Halløj, sb.

Spørgsmålstegnet (?) betyder ‘netop ét tegn’. Søger man således på ha?e, får man alle ord der begynder med ha, dernæst har et hvilket som helst tegn, og som ender på e, dvs. (blandt andre) hade, Hage og Hane, men ikke fx Hamle. Søgning på ha??e ville derimod finde sidstnævnte (blandt andre), men ikke de førstnævnte.

Det er desuden muligt at begrænse søgningen til en enkelt ordklasse. Ordklassen skrives efter opslagsordet og adskilles fra dette ord med et komma. Fx finder man med for, subst. de ord som staves for, og som samtidig er substantiver (navneord).

Bemærk:

  • Ordklasserne skal angives som de optræder i søgelisterne, jf. liste over forkortelser i ODS
  • Det er ikke muligt at angive mere end én ordklasse i en søgning

Søgning med jokertegn og med ordklasseangivelse kan kombineres. Søgningen *hat, subst. giver som resultat de ord der ender på hat som er substantiver (navneord).

Godt at vide

Søgning

  • Søgningen tager ikke hensyn til store og små bogstaver: En søgning på bakke og Bakke giver samme resultat.
  • Søgningen tager ikke hensyn til bindestreger: En søgning på grøngul og grøn-gul giver samme resultat.
  • Søgningen antager at bogstaver med og uden accenttegn (og andre diakritiske tegn) er forskellige: Fx anses é for at være et andet tegn end e, à for at være et andet tegn end a osv. En søgning på Cortege vil derfor ikke finde Cortège. Det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt. Vi regner med at forbedre søgninger med diakritiske tegn snarest.
  • Søgningen skelner ikke mellem å og aa. En søgning på Aabakke giver samme resultat som en søgning på Åbakke.

Retskrivning

Som historisk ordbog bruger Ordbog over det danske Sprog en retskrivning der ikke længere er gældende. Både i opslagsord og i definitioner og anden redaktionel tekst er det Viggo Saabys Dansk Retskrivningsordbog, 7. udgave 1918, der ligger til grund. Dog traf redaktionen den beslutning at indføre små begyndelsesbogstaver i substantiver (navneord) i redaktionel tekst, et princip der ellers først blev indført i dansk retskrivning med retskrivningsreformen af 1948.

Bindestreger

Mange opslagsord indeholder en bindestreg. Bindestregen markerer en grænse mellem orddele i sammensatte eller afledte ord. Bindestregen er altså som hovedregel ikke en del af retskrivningen.

Henvisninger

Som i alle ordbøger findes der også i Ordbog over det danske Sprog en lang række henvisninger til andre artikler rundtomkring i værket. I artiklen grum står der fx “se u. III. grim sp. 877”. Den måde at henvise på – med angivelse af spaltenummer og linjenummer – giver selvfølgelig ikke mening i en netversion af ordbogen. På et senere tidspunkt vil vi gerne kunne erstatte den slags henvisninger med links så man kan komme direkte til det pågældende sted, men i denne version er det desværre endnu ikke muligt.

Tekniske bemærkninger

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab støtter åbne standarder. Det betyder at ODS på nettet, så vidt det overhovedet er muligt, følger anbefalingerne fra W3C-konsortiet. Det betyder desværre at hjemmesiden ikke vises optimalt i browseren Microsoft Internet Explorer i versionerne op til og med version 6 idet disse browsere ikke følger de åbne standarder. Hjemmesiden vises bedst i Internet Explorer 7 og Mozilla Firefox. Sidstnævnte kan downloades gratis til de fleste styresystemer fra Mozillas hjemmeside. Læs mere om Mozilla Firefox.

Opsætning af browser

Ved at følge nedenstående råd opnås den bedste visning af ODS på nettet:

  • Cookies: Det er nødvendigt at cookies er slået til for at den alfabetiske liste og listen over søgeresultater kan anvendes.
  • JavaScript: Det er ikke nødvendigt at JavaScript er slået til i browseren. Siden bruger JavaScript til at finjustere visse skærmvisninger, men det er ikke afgørende for anvendelsen af siden.
  • Skærmopløsning: ODS på nettet vises bedst med en skærmopløsning på 1024x768 eller bedre. Ved lavere skærmopløsninger er det nødvendigt at rulle med det vandrette rullepanel for at læse al teksten på skærmen. Ved meget lave skærmopløsninger kan det blive umuligt at læse venstre menubjælke (indholdsfortegnelsen).
  • Skriftstørrelse: Vi har anstrengt os for at gøre det muligt at forstørre skriftstørrelsen. Ved meget stor skriftstørrelse kan den løbende tekst dog blive vist i en meget smal spalte, og det kan blive umuligt at læse venstre menubjælke (indholdsfortegnelsen).

Direkte søgning

Mange moderne browsere kan sættes op så man kan søge i ODS på nettet ved at skrive ods efterfulgt af søgeordet direkte i adressebjælken, fx ods urtete.

Denne guide omhandler browserne “Mozilla”, “Mozilla Firefox”, “Opera”, “Konqueror” og “Internet Explorer”. Understøttelsen af denne feature er dog svigende mellem versionerne af Internet Explorer, så selv hvis man er fuldt opdateret, vil det måske ikke virke.

Sådan gør du i Mozilla og Mozilla Firefox

  • Bogmærke-vinduet åbnes ved at vælge Bogmærker – Arranger bogmærker... (engelsk version: Bookmarks – Manage bookmarks...) fra menubjælken
  • Tilføj et nyt bogmærke ved at vælge Nyt bogmærke... (engelsk: New bookmark...)
  • Felterne i vinduet skal nu udfyldes med følgende værdier:
    • Navn (engelsk: Name): ODS på nettet
    • Sted (engelsk: Location): http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=%s
    • Keyword: ods
  • Vælg OK for at lukke vinduet med det nye bogmærke, og luk derefter vinduet Bogmærke-administration (engelsk: Bookmarks manager)


Man kan nu søge i ODS på nettet fra adressebjælken i Mozilla Firefox ved at skrive fx ods urtete.

Sådan gør du i Opera

Fra version 9 af Opera er det muligt at tilføje en søgemaskine ved at højreklikke på et søgefelt og vælge "Opret søgning". En dialogboks guider herefter brugeren igennem opsætningen af søgningen (se mere opsætningen af søgemaskiner i Opera (eksternt link).

Tidligere versioner af Opera har desværre ikke denne indbyggede mulighed for let at ændre på de søgemaskiner der understøttes. Men for at anvende direkte søgning i disse ældre udgaver kan denne noget mere utilgængelige guide anvendes:

  • Sørg for at Opera ikke kører
  • Nu skal filen search.ini findes. I Microsoft Windows ligger den typisk i C:\Programmer\Opera\ (eng. C:\Program Files\Opera\), mens den i Linux oftest kan findes i ~/.opera/ og i MacOS kan findes i Contents/Resorces/en.lproj/.
  • Redigér denne fil med en tekst-editor, fx Notepad i Windows, eller Vim i Linux.
  • Gå til nederste linje i filen, men bemærk at der omkring 9-12 linjer over den nederste linje er en linje der ser således ud: [Search Engine 34] (tallet 34 er et eksempel)
  • Tilføj under den sidste linje følgende (hvis der stod 34 som i eksemplet ovenfor):

      [Search Engine 35]
      Name=ODS på nettet
      URL=http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=%s
      Key=ods
      Is post=0
      Has endseperator=0
      Search Type=0
      Encoding=iso-8859-15
      Position=-1
      Nameid=0

Man kan nu søge i ODS på nettet fra adressebjælken i Opera fx ods urtete.

Sådan gør du i Konqueror

  • Net-genveje tilgås ved at vælge Opsætning – Indstil Konqueror og derefter vælge Net-genveje (eng. Settings – Configure Konqueror og derefter Web Shortcuts).
  • Tilføj en ny genvej ved at vælge Ny... (eng. New...).
  • Felterne i vinduet skal udfyldes med følgende:

      Søg udbydernavn (eng. Search provider name): ODS på nettet
      Søg URI (eng. Search URI): http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=\{@}
      URI-genveje (eng. URI shortcuts): ods
      Tegnsæt (eng. Charset): iso 8859-15

  • Vælg OK for at lukke vinduet Ny søgeudbyder (eng. New search provider) og derefter OK igen for at lukke vinduet Indstil - Indstil Konqueror (eng. Configure - Configure Konqueror).

Man kan nu søge i ODS på nettet fra adressebjælken i Konqueror ved at skrive fx ods: urtete i adressebjælken (bemærk “:” efter “ods”).

Sådan gør du i Internet Explorer (Windows 2000/XP)

Bemærk at det er nødvendigt at lave ændringer i Windows' registreringsdatabase for at få funktionaliteten til at virke i Internet Explorer. Det er altid forbundet med risiko at ændre i registreringsdatabasen. Følger du vejledningen her, er det på eget ansvar.

  • Højreklik på filen ods.reg, vælg Gem destination som..., Gem link som... eller lignende afhængigt af browser og version. Angiv filnavnet ods.reg, og vælg en placering som du kan huske, fx på skrivebordet.
  • Vælg Start – Kør... i menulinjen i bunden af skærmen
  • I feltet Åbn: skriv “regedit”, og vælg OK
  • Lav for en sikkerheds skyld en backup af registreringsdatabasen. Gør således:
    • Vælg Filer – Eksporter... i værktøjslinjen
    • I feltet Eksporter område vælg Alt
    • Vælg en placering og et filnavn som du kan huske, og vælg Gem (dette kan tage et par minutter)
  •  Vælg Filer – Importer... i værktøjslinjen
  •  Find nu filen du hentede i punkt 1, og vælg Åbn
  •  Der bør nu være et vindue hvori der står at oplysningerne er gemt i registreringsdatabasen. Hertil vælger du OK
  •  Vælg Filer – Afslut i værktøjslinjen

Man bør nu kunne søge i ODS på nettet fra adressebjælken i Internet Explorer – på samme måde som ved de andre browsere – ved fx at skrive ods urtete.