• Fra sektionen:

    Barbadillo: Manzanilla-mesteren

    Sherry kommer som bekendt fra tre forskellige byer: Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa Maria. Jerez er suverænt den største og vigtigste med langt de fleste kendte sherryhuse. El Puerto har dog den næststørste producent, Osborne, hvis karakteristiske silhuetter af en tyr i metal står overalt i det sydlige […]

  • Fra sektionen:

    Château Gilette: Sec eller Sauternes?

    Min vinanekdote starter med Niels Lillelunds anmeldelse af ”Creme de Tete 1999” fra Château Gillette i Jyllands-Posten. Denne Sauternes får 97 points og fire stjerner med følgende skudsmål: ”Hors classe, som franskmændene siger. Smagt over fem dage, og den er helt upåvirket af situationen. Imponerende dybde under et kalket ydre, noter af brioche, confit d’orange, […]

  • Fra sektionen:

    Champagnehuset Alfred Gratien – egetræets magi

    For blot få år siden var Champagne en standardiseret mærkevare, der var domineret af store velkendte brands. De gigantiske Champagnehuse satte en ære i, at deres basisvin var et veldefineret og forudsigeligt produkt, hvor man gjorde sig de største bestræbelser for, at Champagnen smagte ens fra år til år. Denne stræben efter en ensartet og […]

Klummen

Højtidens Vin

Erik Skovenborg guider til højtidens bedste vinkøb i danske supermarkeder

  • Fra sektionen:

    Høj på Chiles succes

    For 40 år siden blev der blot trukket på skuldrene når talen faldt på vin fra Chile. Det har krævet tid og pionerer, at modbevise fordommene om Chiles ”underlegenhed” i forhold til at kunne skabe ikoniske vine, der også kan ældes og i kvalitet konkurrere med den gamle etablerede vinverdens store vine, fra eksempelvis Bordeaux. […]

  • Fra sektionen:

    Château Haut-Bailly

    Skulle jeg vælge en topvin, som jeg ville betegne som typisk Graves, blev det Haut-Bailly, skrev jeg i min bog, ”Graves Bordeaux” i 1987, samme år som appellation Pessac-Léognan blev skabt. Château Haut-Bailly ligger på slotsruten mellem Cadaujac og Léognan, på det højeste plateau i Pessac-Léognan. Jorden er dækket med fossiler, det samme var murene […]

Økologisk & Biodynamisk

  • Et kald fra gud

    Vertheuil – det var her pilgrimmene gjorde stop inden den helt store rejse til fods mod målet, Santiago de Compostela. De fleste kom fra England, med båd, måske både søsyge og med garanti udmattede. Klosteret i Vertheuil på Médoc-halvøen i Bordeaux tog imod, gav pilgrimmene vand, suppe og brød – og vin fra klosterets egne […]

  • Chateau d’Yquem

    Der er ikke mange steder i vinverdenen, hvor der er en ubestridt nummer et. Mon ikke der en del meninger om den bedste røde Bordeaux? Eller fineste Riesling fra Tyskland? Barolo/Barbaresco? Eller bedste Rioja. Selv Vega Sicilia fra Ribera del Duero får efter hånden konkurrence – bl.a. fra danske Pingus. MEN: fra Sauternes må diskussionen […]

    Læs mere

Dansk Vin

 

  • Fra sektionen:

    Dansk Vinskue 2023

    Foreningen Dansk Vin havde lørdag den 16. september sit årlige vinskue på Hotel Faaborg Fjord. Foreningens medlemmer indsender hvert år forud for vinskuet deres druevine, frugtvine, cider og mjød, der bliver smagt og vurderet af et stort indkaldt dommerpanel. Vinskuets organiserede bedømmelse af medlemmernes vine har haft, og har, afgørende betydning for en stadig udvikling […]

    Læs mere

  • Fra sektionen:

    Sparkling Winemaker of the Year

    “Langt højere bjerge så vide på jord”, skrev Grundtvig, men han havde næppe i tankerne at det var på bjergsiderne og i dalene man avlede vin. Og endnu fjernere har tanken været om dyrkning af vin i Danmark: ”vi er ikke skabte til højhed og blæst, ved jorden at blive, det tjener os bedst.” Det […]

Champagne fra a til z

 

  • Fra sektionen:

    AOC Côte d’Or – det nye barn i klassen

    Det er svært at lære en gammel hund nye tricks, men det konservative Bourgogne opfandt i 2017 alligevel en helt ny appellation, nemlig Côte d’Or AOC. Bourgognes enorme succes taget i betragtning, kan det være svært at se behovet for nye tiltag til at øge afsætningen, men alligevel er der tale om en klog beslutning, […]

Italien fra Nord til Syd

  • Nicola – vinbonde ved Trasimenersøen

    Italien har ikke alene stolte vintraditioner men også et berettiget ry for at improvisere, fortolke reglerne og overraske med noget nyt efter næste bakketop. Man siger at i England er alt tilladt, der ikke er forbudt, mens alt er forbudt i Tyskland, som ikke udtrykkeligt er tilladt. For russerne er alt forbudt, også det der […]

Danske Vinhandlere – hvem, hvad, hvor

 

Bordeaux & Bourgogne

  • Fra sektionen:

    Château Haut-Bailly

    Skulle jeg vælge en topvin, som jeg ville betegne som typisk Graves, blev det Haut-Bailly, skrev jeg i min bog, ”Graves Bordeaux” i 1987, samme år som appellation Pessac-Léognan blev skabt. Château Haut-Bailly ligger på slotsruten mellem Cadaujac og Léognan, på det højeste plateau i Pessac-Léognan. Jorden er dækket med fossiler, det samme var murene […]

    Læs mere

  • Fra sektionen:

    Chateau d’Yquem

    Der er ikke mange steder i vinverdenen, hvor der er en ubestridt nummer et. Mon ikke der en del meninger om den bedste røde Bordeaux? Eller fineste Riesling fra Tyskland? Barolo/Barbaresco? Eller bedste Rioja. Selv Vega Sicilia fra Ribera del Duero får efter hånden konkurrence – bl.a. fra danske Pingus. MEN: fra Sauternes må diskussionen […]

    Læs mere

  • Fra sektionen:

    AOC Côte d’Or – det nye barn i klassen

    Det er svært at lære en gammel hund nye tricks, men det konservative Bourgogne opfandt i 2017 alligevel en helt ny appellation, nemlig Côte d’Or AOC. Bourgognes enorme succes taget i betragtning, kan det være svært at se behovet for nye tiltag til at øge afsætningen, men alligevel er der tale om en klog beslutning, […]

    Læs mere