Har denne sæson høstet spinat, gulerødder i forskellige farver og former, kartofler i ditto (har efterhånden kartofler til året ud på lager), massevis af salater, flere hold ærter, grønne bønner, løg i lange baner, hestebønner, rucola og radiser.
Nyder pt. mest af alt tomater, der kommer lidt flere røde hver dag philamina, black cherry, heart of gold, san marzano. Agurkerne er ved at være lidt trætte. Og så har jeg en del hindbær og blåbær pt. Nedfaldsæbler og -blommer er min store dårlige samvittighed. Har et gammelt træ med skovfogedæbler der både ryger hurtigt ned og holder sig utroligt dårligt. Har også helt ustyrligt mange blommer. Fryser, sylter, laver chutney, men kan på ingen måde følge med. Snart er der også figner i spandevis.
Har slut juli/start august sået fennikel, chioggiabeder, bladbeder, pak choi, tredje hold spinat, gulerødder. Har løbende lagt kartofler når der var plads i andre bede, bare glemte kartofler fra køkkenskuffen eller glemte læggekartofler.
Jeg har rosenkål der er store og flotte og venter på frostens ankomst. Og nogle decoy-rosenkål der aldrig er kommet helt fra start, men som kålsommerfuglen gerne sætter larver på. Jo mere forvirring jo bedre. Jeg har sådan nogle kæmpe-hvidkål, filderkraut, under net. De bliver gigantiske. En sort der bruges til sauerkraut, så jeg tænker at give mig i kast med dette og kimchi til efteråret. Jeg har også en bulgarsk bekendt der har givet mig en opskrift på noget han kalder "basement cabbage". Det lyder meget, jaeh. Har også en enkelt palmekål som jeg har taget blade af, men som gerne må vokse sig stor og stærk. Derudover alt muligt gøgl som jordbær, ribs, æbler, pærer, rabarber osv.
Jeg har savnet squash og græskar i år. Det plejer at gå helt amok og jeg ved aldrig hvad jeg skal bruge de squash til, så jeg sprang dem over.
Jeg ville gerne blive lidt mere prof til alt henkoge og gemme og sylte, for der går en del til spilde. Ikke kartofler, løg, gulerødder osv, det er nemt nok at gemme. Men det passer bare bedst til mit temperament og ugekalender at gå i haven inden aftensmad og hente hvad der skal bruges. Det er en helt utrolig salig følelse at stå og lave en ret der næsten udelukkende består af hjemmedyrkede ingredienser.
Nogle af mine kartoffelplanter har dannet bær. Det ligner små grønne og meget hårde tomater. De er i øvrigt helt utroligt giftige. Men fra dem kan må frø, og de frø har ikke nødvendigvis så meget med moderplanten at gøre. Kartofler har stor genetisk variation, og man kan åbenbart gennem frøene få meget forskellige resultater. Så det skal jeg eksperimentere med næste år
https://www.cultivariable.com/instructi ... seeds-tps/