Side 23 af 27

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 27 apr 2022 19:17
af Winter Chylde
Nattefrosten spåes en snarlig retræte. Det er solrigt og tørt her på Sydsjælland. Hvad har havesvingerne ild i?

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 28 apr 2022 16:14
af Ulmus Glabra
Skovhave. Hvor der før var kedelig græsplæne, har vi nu plantet honningbær (en art gedeblad, som sætter store blå spiselige frugter), kinesisk buskkirsebær, dværg kirsebær (skulle give stort udbytte, med en smag henimod vilde kirsebær).
Et cirkelformet højbed i marksten, prydes af et morbærtræ (stadig i sin vorden) omgivet af skovjordbær. Vi satte et par humlebuske sidste år, som min svoger eventually skal brygge noget IPA på. I år burde de give noget mere. Sindssyg grokraft. Vokser time fra time.

Ellers hærger jeg græsset. Mange steder vender jeg tørven i et spadestiks dybde. Så blander jeg lidt sand i, og sår hjemmehørende blomstrende urter. Andre steder har jeg bordført planter direkte fra grøftekanten. Frøene køber jeg. Men man skal også holde det lokalt, sidste år høstede jeg frø fra klokkeblomst, perikon, slangetand, engnellikerod og stor knopurt. Ikke alt lykkes, men noget gør. Stedvist sprøjter det op med alm.røllike, som er en fed plante for mange insekter. Lad det vilde blive vildt.

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 28 apr 2022 16:30
af Pete Rock
har du nogle billeder?

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 28 apr 2022 16:52
af dayan
Billede

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 28 apr 2022 22:40
af dayan
Selv har jeg frembragt mere end 50 tomatplanter, som jeg meget snart ikke har plads til.

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 29 apr 2022 08:32
af Ulmus Glabra
Pete Rock skrev:
28 apr 2022 16:30
har du nogle billeder?
Billede
Billede
Billede
Billede

4 billeder - fuglens, hundens og humlens perspektiv hhv. + græs-endlösung

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 10 jun 2022 11:16
af Winter Chylde
Er igang med at bygge et hønsehus. Hvad er æsteternes fede tips til hønsehold?

Derudover et stor :thumbup: til kartofler i tang og et indtil videre et lille :thumbdown: til dette års kartofler i halm. De skal nok komme, men der var noget mere fart på tangkartoflerne. Har spist årets første hjemmedyrkede agurker, men tror der går lidt tid endnu før end jeg drukner i tomater. Hvilket jeg til gengæld absolut kommer til at gøre.

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 19 aug 2022 21:35
af dayan
Naboens børn har trampet det meste af frugten under fode og spist resten, men nu modner tomaterne så småt. Børnene er begyndt at stjæle af dem, efterhånden som tomaterne bliver røde, men hvis vejret som ventet vender, bliver de resterende nok aldrig modne. Tag den, møgunger. Forleden spiste jeg fem små courgetter, som var ubehageligt bitre og ellers ikke smagte af noget. Alt andet er for længst dødt. Et godt år i haven.

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 19 aug 2022 21:44
af Myouze
Al kål, salat og beder er spist af skadedyr, men stærkt år for æbler, blommer, rabarber og stikkelsbær aka ting jeg intet har gjort noget ved.

5/10 år men kun pga jordbærplukning med tumlingen ellers en iskold 0/10 for mine haveskills.

Re: Svingningers Havebrugsselskab

: 19 aug 2022 22:10
af Winter Chylde
Har denne sæson høstet spinat, gulerødder i forskellige farver og former, kartofler i ditto (har efterhånden kartofler til året ud på lager), massevis af salater, flere hold ærter, grønne bønner, løg i lange baner, hestebønner, rucola og radiser.

Nyder pt. mest af alt tomater, der kommer lidt flere røde hver dag philamina, black cherry, heart of gold, san marzano. Agurkerne er ved at være lidt trætte. Og så har jeg en del hindbær og blåbær pt. Nedfaldsæbler og -blommer er min store dårlige samvittighed. Har et gammelt træ med skovfogedæbler der både ryger hurtigt ned og holder sig utroligt dårligt. Har også helt ustyrligt mange blommer. Fryser, sylter, laver chutney, men kan på ingen måde følge med. Snart er der også figner i spandevis.

Har slut juli/start august sået fennikel, chioggiabeder, bladbeder, pak choi, tredje hold spinat, gulerødder. Har løbende lagt kartofler når der var plads i andre bede, bare glemte kartofler fra køkkenskuffen eller glemte læggekartofler.

Jeg har rosenkål der er store og flotte og venter på frostens ankomst. Og nogle decoy-rosenkål der aldrig er kommet helt fra start, men som kålsommerfuglen gerne sætter larver på. Jo mere forvirring jo bedre. Jeg har sådan nogle kæmpe-hvidkål, filderkraut, under net. De bliver gigantiske. En sort der bruges til sauerkraut, så jeg tænker at give mig i kast med dette og kimchi til efteråret. Jeg har også en bulgarsk bekendt der har givet mig en opskrift på noget han kalder "basement cabbage". Det lyder meget, jaeh. Har også en enkelt palmekål som jeg har taget blade af, men som gerne må vokse sig stor og stærk. Derudover alt muligt gøgl som jordbær, ribs, æbler, pærer, rabarber osv.

Jeg har savnet squash og græskar i år. Det plejer at gå helt amok og jeg ved aldrig hvad jeg skal bruge de squash til, så jeg sprang dem over.

Jeg ville gerne blive lidt mere prof til alt henkoge og gemme og sylte, for der går en del til spilde. Ikke kartofler, løg, gulerødder osv, det er nemt nok at gemme. Men det passer bare bedst til mit temperament og ugekalender at gå i haven inden aftensmad og hente hvad der skal bruges. Det er en helt utrolig salig følelse at stå og lave en ret der næsten udelukkende består af hjemmedyrkede ingredienser.

Nogle af mine kartoffelplanter har dannet bær. Det ligner små grønne og meget hårde tomater. De er i øvrigt helt utroligt giftige. Men fra dem kan må frø, og de frø har ikke nødvendigvis så meget med moderplanten at gøre. Kartofler har stor genetisk variation, og man kan åbenbart gennem frøene få meget forskellige resultater. Så det skal jeg eksperimentere med næste år https://www.cultivariable.com/instructi ... seeds-tps/