Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25623 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Århus Amt
Naturgenopretning i Kastbjerg Å en succes 
Lørdag d. 18 januar 2003 - af  Steen Lindkvist Nielsen  Læst 1061 gange.
Allerede få måneder efter, at Århus Amt har afsluttet arbejdet med naturgenopretning i Kastbjerg Å, gyder havørrederne i stort omfang på de restaurerede dele af vandløbet.

Århus Amt har i 2002 gennemført naturgenopretning tre steder i Kastbjerg Å, som løber ud i Mariager Fjord.

OPSTEMNING FJERNET
Nederst i åen er en stor opstemning ved turbinen på Åmølle fjernet. Tidligere havde fisk og smådyr meget svært ved at passere opstemningen. Et knap 100 m langt stenstryg erstatter i dag den tidligere opstemning. Nu svømmer havørrederne og andre fisk uhindret forbi og kan få gavn af de mange vandløbsstrækninger, der ligger i det store opland oven for Åmølle.

Neden for Kærby Bro har Århus Amt udlagt sten og grus på en ca. 400 meter lang strækning. I tidligere tider blev den naturlige sten- og grusbund ofte fjernet fra vandløbene, for at vandet skulle kunne løbe hurtigt fra markerne.

En stenet bund i vandløbene er forudsætningen for, at ørrederne kan gyde og overleve. Havørrederne bruger sten- og grusbund, når de i de mørke vintermåneder går op i vandløbene for at gyde. Derfor har Århus Amt nu udlagt sten og grus ved Kærby Bro.

MANGE GYDESTEDER
Arbejdet blev afsluttet i oktober, og allerede nu kan det konstateres, at der forekommer tydelige spor af gydning 37 steder på strækningen. Sporene af gydning er tydelige, fordi de store fisk under gydningen slår i bunden med halen og dermed laver huller, hvor stenene er vendt.

I mange andre vandløb skal der tilbagelægges flere kilometer for at se samme antal gydebanker, som der ses på den ca. 400 meter lange strækning ved Kærby Bro.

Ved Kærby Mølle, hvor kildebækken Kærby Møllebæk løber til Kastbjerg Å, har Århus Amt fjernet opstemningen ved møllen og dambruget. I stedet er der lavet et nyt vandløb uden om møllesøen. Også her har ørrederne gydet. Der er konstateret gydning 9 steder i det klare kildevand i omløbet ved møllen.


GODE MULIGHEDER FOR ØRREDER
Det må forventes, at ørredbestanden i Kastbjerg Å forbedres betydeligt efter gennemførelse af naturgenopretningsprojekterne. Når ørredynglen til efteråret er vokset op, vil Århus Amt igen undersøge vandløbet for at konstatere, hvor stor forbedringen i bestanden er blevet.

De gennemførte projekter i Kastbjerg Å er en del af amtsrådets politik på natur- og miljøområdet.
En forudsætning for, at de politiske målsætninger, som amtsrådet i Regionplanen har til Kastbjerg Å og nogle af tilløbene, er netop, at der er mulighed for en naturlig faunapassage op og ned gennem vandløbene.


Læs mere >> 


<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard