5 gode råd fra Fødevaredirektoratet:
Spis
kun anderkendte svampe
Spis
kun svampe, du kender 100%
Brug
kun friske svampe i madlavningen
Begynd
altid med at spise en lille portion af en ny svamp
Spis
ikke vilde svampe rå
Brug helst ikke vand når du skal rense svampene, men rens dem med
en lille børste og skær ormeangreb væk.
Hvis du efter
en god svampetur har svampe i overskud, som du gerne vil gemme,
er det let at "koge" dem af og derefter fryse dem.
Skær svampene
i passende stykker, kom dem i en gryde med en lille smule vand og
varm dem op til de "falder sammen". Lad evt. svampene
køle af i vandet, hæld derefter vandet fra og frys
dem i passende portioner.
Som en tommelfingerregel
kan du regne med at "afkogte" svampe vejer halvdelen af
friske.
De kan opbevares
min. 1 år i fryseren, fordi de ikke er tilsat nogen former
for fedtstof.
Fra Elly og
Verner Nielsen der er svampejægere på 30. år har
vi fået følgende råd: "Vi har i alle
årene opbevaret vort overskud af svampe i fryseren – vel rensede,
skiveskårne eller skåret i tern, fyldt i almindelige
fryseposer i passende portioner – og det uden form for tilberedning
før frysning. Vores erfaring er god, idet vi synes, at
tabet af smagsstoffer er minimalt. Vi forudsætter, at svampene
er helt friske og fri for skimmel og råd og helst tørre
inden nedfrysningen. I stort set alt, vi ser af litteratur om svampenes
konservering anbefales tilberedning i forskellige former inden nedfrysning.
Vi har anvendt 12 måneder gamle frosne svampe med et godt
resultat. Tilberedningen foretages ved tilsætning af svampene
direkte fra fryseren – uden optøning først. Skulle
I være lidt skeptiske – forsøg da med et par skiveskårne
friske rørhatte og anvend som ristet tilbehør til
julefrokosten". |