Seneste nyt

  1. Det kan være svært at håndtere beboernes seksuelle behov, siger socialpædagoger

  2. I dagens P1 Debat bliver det diskuteret, om kvinder er mentalt overbebyrdede i hjemmet, og om det er et problem.

  3. Danmark og 17 andre lande kræver alle gidsler i Gaza frigivet

    Ledere fra 18 lande fra hele verden har i dag udsendt en fælles erklæring, hvor de kræver, at Hamas frigiver alle tilbageværende gidsler i Gaza, som man bortførte under terrorangrebet mod Israel den 7. oktober.

    Blandt de 18 lande er Danmark, og udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), opfordrer samtidig til en humanitær våbenhvile i konflikten mellem Israel og Hamas.

    - Danmark opfordrer med vores allierede Hamas til at frigive alle gidsler i Gaza, inklusiv en dansk-israelsk statsborger. Helt uacceptabelt, at de har været tilbageholdt af Hamas i plus seks måneder. Brug for en humanitær våbenhvile, frigivelse af gidsler og mere humanitær adgang nu, skriver Udenrigsministeriet på X.

    De 18 lande bag den fælles erklæring er:

    Argentina, Brasilien, Bulgarien, Canada, Colombia, Danmark, Frankrig, Polen, Portugal, Rumænien, Serbien, Spanien, Storbritannien, Thailand, Tyskland, Ungarn, USA og Østrig.

  4. I Helsinki fik man det kraftigste snevejr så sent på foråret siden 1972.

  5. Dommen på 23 års fængsel ophæves på grund af fejl ved vidneindkaldelse.

  6. Dansk Vegetarisk Forening lægger sag an mod Region Hovedstaden og mener, der er tale om diskrimination.

  7. I Kina anses historien om landets 23 dopede svømmere som et angreb, forklarer DR’s korrespondent i Kina, Philip Roin.

  8. EU-landene bliver hurtigst muligt nødt til at styrke deres forsvar, mener den franske præsident.

  9. Tre forsikringsselskaber skal betale for den nedbrændte børsbygning

    Den nedbrændte børsbygning er forsikret hos tre forskellige forsikringsselskaber.

    Det oplyser Dansk Erhverv, der ejer Børsen, i en pressemeddelelse.

    If Forsikring dækker selve bygningen, Protector Forsikring dækker for løsøre og driftstab, og hos Codan har Dansk Erhverv entrepriseforsikring - der dog undtager brand for så vidt angår bygningen.

    Erhvervsorganisationen vurderer, at man har en "fornuftig" forsikringsdækning, men ønsker ikke at oplyse videre om, hvor meget man regner med at kunne få dækket.

    De tre selskaber har sammen med Dansk Erhverv aftalt, at forsikringsbeløbene forbliver fortrolige.

  10. Danmark øger militær støtte til Ukraine med over fire milliarder kroner i år

    Et bredt flertal i Folketinget har i dag besluttet at øge den militære støtte til Ukraine med yderligere 4,4 milliarder kroner i 2024.

    Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

    Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti.

    Med de nye midler er der i alt afsat 64,8 milliarder kroner i Ukrainefonden i perioden 2023 til 2028.

    - Det er helt afgørende, at vi viser ukrainerne, at vi står bag dem i den nuværende alvorlige situation, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

    I meddelelsen fremgår det også, at partierne har aftalt, at der kan "forfølges muligheder for direkte indkøb hos ukrainsk forsvarsindustri med de nødvendige kontrolmekanismer".

  11. Ifølge organisationen Expo, der arrangerede mødet, var mændene fra det nynazistiske miljø.

  12. Ny undersøgelse: Mangel på pædagoger er et storbyfænomen

    En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut kortlægger daginstitutionernes rekrutteringsudfordringer, og det viser sig, at udfordringerne er markant større i byerne end på landet.

    Det skriver instituttet i en pressemeddelelse.

    Samtlige bykommuner har problemer med at finde pædagoger nok, og næsten to ud af tre dagtilbudschefer - 64 procent - svarer, at de "i høj grad" kan genkende problemet.

    I landkommuner har kun 13 procent af de adspurgte chefer svaret, at de "i høj grad" har samme udfordring, selvom flere i nogen grad støder på problemet.

    Mønstret går igen i regionerne.

    I Region Hovedstaden har hver anden dagtilbudschef i høj grad svært ved at finde pædagoger, mens ingen af cheferne i Region Nordjylland har givet udtryk for, at det er et problem.

  13. Ifølge Naturhistorisk Museum bliver de ansatte i Molslaboratoriet udsat for markant chikane. Torsdag var justitsminister Peter Hummelgaard (S) i samråd.

  14. Østre Landsret har torsdag taget hul på en terrorsag mod en blot 17-årig dreng.

  15. Kerteminde og Odense Kommuner går sammen i jagten på bandemedlemmer og håber på tilslutning fra flere fynske kommuner.

  16. Rapport peger på en øget trussel fra især Rusland, som ønsker at underminere EU, Nato og Ukraine.

  17. Jonatan Spang tager 'længere pause' fra Tæt På Sandheden

    Jonatan Spang trækker stikket for en periode og overlader værtsstolen i Tæt På Sandheden til Esben Pretzmann. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

    Jonatan Spang trænger til en pause.

    Derfor overlader han stolen bag skrivebordet i det succesfulde satireprogram Tæt På Sandheden til Esben Pretzmann for en "længere" periode.

    Det skriver han i et opslag på både Facebook og Instagram.

    - Efter mere end 135 afsnit af Tæt På Sandheden må jeg erkende, at jeg gennem en længere periode har trukket på mine reserver. Jeg er træt og for at kunne genoprette min energi, har jeg lige nu brug for at holde en længere pause, skriver komikeren.

    Esben Pretzmann er blandt andet kendt fra Drengene fra Angora og har været med som skuespiller i Tæt På Sandheden.

    Arkivfoto: Esben Pretzmann er blandt andet kendt fra Drengene fra Angora, men han har også medvirket som skuespiller i Tæt På Sandheden. Nu overtager han værtsrollen for en stund. (Foto: © Andreasen Lars E/Herognu/Ritzau Scanpix, Andreasen Lars E/Herognu/Ritzau Scanpix)
  18. Flere hundrede tusinder er gået på gaden i protest mod landets præsident.

  19. Over 100 strandede hvaler reddet i Australien

    Tidligere på dagen var over hundrede hvaler strandet. Men pludselig trak de ud til havs igen, lyder det fra de lokale myndigheder. (Foto: © HANDOUT, Ritzau Scanpix)

    Tidligt torsdag morgen var stranden og det lave vand ved Tobys fjord, syd for Perth på den australske vestkyst, fyldt af omkring 160 grindehvaler.

    Men nu er langt de fleste tilbage på åbent hav, skriver nyhedsbureauet AP med henvisning til de lokale myndigheder, der har både fly og skibe i området for at overvåge hvalerne.

    - Det er endt med at være en meget god historie i dag, for normalt ender det med, at op mod 100 hvaler dør, når de strander på denne måde, og kun fem-seks stykker bliver reddet, siger hvalforsker Ian Wiese til AP.

    I denne omgang er det lykkedes at redde over hundrede hvaler. 29 af de strandede hvaler er døde.

  20. Spis en bønne-brownie eller tag cyklen på arbejde: Det er national klimahandledag i dag

    En lækker bønne-brownie, udviklet af studerende ved Næstved Madservice til Klimahandledagen. (Foto: © Kamilla Groth - DR Nyheder, DR)

    Der står grøntsagslasagne og brownies lavet på bønner på menukortet for de ansatte på rådhuset i Næstved Kommune i dag. Og mange af dem har valgt at cykle på arbejde.

    De markerer, at 25. april 2024 er national klimahandledag, fortæller Anette Moss, klimakoordinator i Næstved Kommune:

    - Klimadagsordenen bliver ofte meget alvorlig, og man kan have svært ved at se, hvad man selv kan gøre. Mit mantra er: ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Det er egentlig det, vi prøver at sætte fokus på på sådan en klimahandledag.

    Rundt om i landet bliver klimahandledagen markeret på vidt forskellige måder.

    På biblioteket i Vordingborg kan man lave et insekthotel til at tage med hjem. På havnen i Lemvig er der fokus på bæredygtig mode. I Kerteminde inviterer spejderne til bæredygtig mad over bål.

    Det er Grønne Nabofællesskaber, der står bag klimahandledagen.

  21. Nu svinger vingerne i Asiens største vindmølle-parker ud for Taiwans kyst

    De største parker af havvindmøller i hele Asien og Stillehavsområdet er nu oppe at køre.

    Greater Changhua 1 og 2a, som danske Ørsted blandt andre står bag, er blevet koblet til det taiwanesiske elnet, og det betyder, at landets havvindkapacitet er blevet fordoblet.

    Det skriver Ørsted i en pressemeddelelse i forbindelse med indvielsen.

    De to havvindmølleparker har en kapacitet på 900 MW.

    - Det tog os otte år, før ordet 'energiomstilling' gik fra at være noget, vi talte om på papiret rent politisk, til i praksis at være producerende vindmølleparker, lyder det fra Taiwans præsident i pressemeddelelsen.

    Ørsteds koncernchef og administrerende direktør, Mads Nipper. kalder indvielsen for en milepæl for både Ørsted og for Taiwan.

  22. Det er også blevet tid til at finde solcremen frem - og bruge den.

  23. Den svenske kronprinsesse starter på officerskole til efteråret

    Den svenske kronprinsesse Victoria har tidligere gennemført uddannelser i militæret. Til efteråret starter hun på officersuddannelsen.

    Til efteråret begynder Sveriges kronprinsesse Victoria på officersuddannelsen i det svenske forsvar.

    Det skriver det svenske kongehus på sin hjemmeside.

    Kronprinsessen har gennemført forskellige militære uddannelser, og officersuddannelsen skal give hende en "dybere forståelse for taktik, krigsvidenskab og militærstrategi", skriver kongehuset.

  24. Nye slankemidlers popularitet kan genindføre et ideal, om at kun tynde kroppe er smukke kroppe.

  25. Beredskab er nu i normal drift: 'Børsen er ikke en stor belastning for os mere'

    Hovedstadens Beredskab, som i den grad må siges at have været på arbejde, siden flammerne sidste tirsdag hærgede ved Børsen, er nu gået over til at være i normalt drift.

    - Børsen er ikke en stor belastning for os mere. Det er vores erfaring fra det sidste døgn, siger operationschef i beredskabet Michael Møller til Ritzau.

    Det seneste døgn har de været ved brandstedet tre gange for at slukke små gløder, men udover det har skadeservicefirmaet Polygon overtaget arbejdet.

    Det bliver dog understreget, at beredskabet stadig ikke "læner sig tilbage", men altså blot er overgået til normal drift.

  26. I USA fortsætter studenterprotesterne over Israels krig mod Gaza.

  27. Politisk ordfører går i rette med kritiske borgmestre: Ærgerligt, at de ikke lytter til, hvad Frederik Vad siger

    Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, går nu i rette med de borgmestre, som i dag stiller sig frem og kritiserer socialdemokratiets udlændingeordfører Frederik Vads udtalelser fra Folketingets talerstol.

    Her hævdede han for nylig, at tilsyneladende velintegrerede indvandrere i visse tilfælde forsøger at undergrave det danske samfund indefra.

    - Jeg synes, det er rigtigt ærgerligt, at de ikke lytter til, hvad Frederik Vad siger. Hvis han havde sagt nogle af de ting, som han bliver beskyldt for, så kan jeg godt forstå, folk er sure. Men det har han jo ikke. Og det kortslutter denne her ret vigtige debat, siger Rasmus Stoklund.

    Rasmus Stoklund vil ikke svare på, om kritikken fra borgmestrene og en række byrødder er med til at skade partiet.

    - I stedet for at beskylde Frederik Vad for alverdens ting, så skulle man tage det alvorligt, at vi har nogle integrationsproblemer i samfundet, og det skal man kunne tale om, siger Rasmus Stoklund.

  28. Et stort dansk drama om Danmarks største kunstige sø skal snart afgøres. Alt er på spil for tusindvis af mennesker - og en uddød dansk laks, der måske kan vækkes til live.

  29. Bager har bagt 25 procent færre hveder til i dag

    Frank Skou i sit bageri Nytorvs Konditori i Skælskør. (Foto: © Kamilla Groth - DR Nyheder)

    Frank Skou, der er bagermester og ejer af Nytorvs Konditori i Skælskør, er en af de bagere, som har været lidt spændt på, hvordan salget af hveder kommer til at gå i dag. For Store Bededag er blevet afskaffet. Men kommer danskerne stadig til at spise hveder i aften på trods af det?

    Bagermesteren er i tvivl, så han har "kun" bagt 3.000 hveder til i dag. Det er 1.000 færre end normalt.

    - Folk holder jo ikke fri i morgen, som de plejer, lyder det fra Frank Skou.

    Men her til morgen var salget i gang alligevel. Bageriet har da også gær og kardemomme nok til at bage flere, hvis de 3.000 luftige hvedeknopper ikke skulle være nok.

  30. Med tronskiftet i januar følger et nyt portræt af regentparret.

  31. For femte år i træk: Den danske stat har det største overskud i EU

    Danmark kan endnu en gang præsentere et overskud på de offentlige finanser.

    Sagt på den pædagogiske måde: Den danske stat havde sidste år flere indtægter, end den havde udgifter. Helt præcist et overskud på 87,1 milliarder kroner svarende til 3,1 procent af BNP, skriver Danmarks Statistik.

    Og for femte år i træk er overskuddet det højeste i EU - dog må vi i denne omgang dele førstepladsen med Cypern.

    Kun fire EU-lande - også Portugal og Irland - havde ifølge Danmarks Statistik overskud på de offentlige finanser sidste år, og kun 16 af de 27 lande holdt sig over underskudsgrænsen på 3 procent.

  32. Direktør Lars Laursen er hjemsendt på grund af besvigelser i klubregnskab.

  33. KL: Kæmpe hul i miljøskadeloven

    Nordic Waste-sagen viser, at loven skal ændres.

    Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL) i kølvandet på sagen om jordskreddet og den efterfølgende regning for oprydningen, som truer økonomien i Randers Kommune:

    - Der har åbenbaret sig et kæmpe hul i Miljøskadeloven, som ingen tidligere har været opmærksom på.

    - Det hul gør, at kommunerne risikerer at komme til at stå med hele den økonomiske risiko, siger formand for KL's klima- og miljøudvalg Birgit Hansen (S) i en pressemeddelelse.

  34. Lærerstuderende i Skive frygter spøgelsesseminarie

    De studerende på læreruddannelsen i Skive er bange for, at deres medstuderende vil skifte campus, allerede inden uddannelsen står til at lukke i år 2027, for at få et mere stabilt arbejds- og studieliv.

    Blandt dem 2. års studerende Magnus Jægerum Kaimer:

    - Hvis vi kommer til at gå på sådan et spøgelsesstudie, fordi vi er den sidste årgang, der er tilbage, så kan man jo godt frygte for både studiemiljøet og kvaliteten af undervisningen, siger han.

    Det er bestyrelsen i VIA University College, som driver uddannelsen, der på baggrund af faldende ansøgertal har indstillet at slå uddannelsen i Skive sammen med den i Holstebro.

  35. Mand med økse vandrede rundt i København - er anholdt

    Torsdag morgen gik en mand op og ned ad Nørrebrogade med en økse i hånden.

    Det bekræfter vagtchef Stefan Ladeby fra Københavns Politi til Ekstra Bladet.

    - Vi fik anmeldelsen omkring klokken 8.00, og tog straks derud. Vi har nu anholdt manden, og han er i vores varetægt, siger han til mediet.

    Manden gjorde ingen modstand ved anholdelsen, og ingen er kommet til skade. Det er uvist, hvorfor han gik rundt i byen med øksen. For tryghedens skyld er politiet dog til stede omkring Nørrebrogade.

  36. Hoved- og birollepris vil ikke være opdelt efter køn ved Årets Reumert 2024. Desuden indføres to nye priser.

  37. Karina Lauridsen har været i den absolutte verdenstop i bassinet, hvor hun har vundet både PL og VM-guld i svømning. Nu vil den tidligere topsvømmer tilbage til PL, men som roer.

  38. Retssag: Er det en menneskeret at kunne få vegansk mad på hospitalet?

    Strider det mod menneskerettighederne, hvis du som veganer ikke kan få et 100 procent plantebaseret måltid på hospitalerne?

    Det spørgsmål skal Retten i Hillerød tage stilling til i dag.

    Sagen tager udgangspunkt i Mette Rasmussen, der i forbindelse med to indlæggelser i 2020 på Hvidovre Hospital ikke kunne få en vegansk ret.

    Det er Dansk Vegetarisk Forening, der på vegne af Mette Rasmussen har lagt sag an mod Region Hovedstaden, fordi de mener, at der er tale om diskrimination.

    Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj siger, at han gerne vil være med til at se på løsninger, så deres patienter kan vælge vegansk mad.

    - Det er vigtigt, at vi har valgmuligheder. Jeg er indstillet på, at vi finder praktiske løsninger, og derfor er jeg også ærgerlig over, at vi skal i retten med den her sag, siger han.

  39. Det kan være risikabelt, hvis den gode nyhed fører til mindre klimahandling, siger skovforsker.

  40. 30 millioner kroner på vej til havneudvidelse: 'Liv og død for Ærø'

    30 millioner kroner fra staten er snart på vej til Søby Havn på Ærø.

    Pengene skal bruges til at realisere planerne om at udvide havnen, så den kan tage imod større skibe.

    Planerne har været undervejs i mere end ti år. Derfor var det også en glad Ærø-borgmester Peter Hansted (S), der fik beskeden onsdag.

    - Det betyder blandt andet en langt større driftssikkerhed og færre aflysninger for dem, der bruger færgerne.

    Nu mangler man kun, at transportordførerne siger formelt "ja" til forslaget, som transportminister Thomas Danielsen (V) præsenterer, siger fynskvalgte Erling Bonnesen (V).

    - Det er liv og død for Ærø, fordi Søby Værft er den største private arbejdsplads på øen.

    Der er allerede afsat 75 millioner kroner fra staten og 41 millioner kroner fra Ærø Kommune til udvidelsen.

  41. Efter kampvalg hos Socialdemokraterne: Brøndby får ny borgmester

    Når Brøndby-borgmester Kent Magelund (S) går på pension ved udgangen af maj, bliver det Maja Højgaard (S), som overtager posten.

    Det skriver den afgående borgmester på Facebook.

    Maja Højgaard er uddannet læge og lige nu 1. viceborgmester i Brøndby. Hun bliver den første kvinde, der kan hænge borgmesterkæden om halsen i vestegnskommunen efter at have slået de to partifæller, Anette Pilmark og Michael Buch-Barnes, i et kampvalg.

    - Jeg har arbejdet sammen med Maja gennem de sidste to år i kommunalbestyrelsen og kender hende som en både engageret og kompetent politiker med stærke værdier, skriver Kent Magelund i sit opslag.

  42. EU sender penge til fyrede slagterimedarbejdere

    Der er økonomisk hjælp på vej til de fyrede slagterimedarbejdere i Sæby.

    Et stort flertal i EU-parlamentet har nemlig stemt for, at der nu kommer 23 millioner kroner til omskoling og videreuddannelse til de fyrede fra Danish Crown, som stadig ikke har fået nyt arbejde.

    Det skriver Nikolaj Villumsen, der er fra Enhedslisten og medlem af Europa-Parlamentet, på X.

    Ved lukningen af slagteriet mistede 800 medarbejdere deres job. Over 200 går stadig ledige.

  43. Ekspert vurderer: Prisen for regeringens skovplaner svarer til en ny Storebæltsbro

    Regeringens ambition om at plante 250.000 hektar ny skov kommer ifølge økonom Michael Svarer til at koste i omegnen af 20 milliarder kroner.

    Det skriver Jyllands-Posten.

    Skovrejsningen skal ske på det, der i dag er landbrugsjord, for at reducere den samlede udledning af CO2 frem mod 2045. Der er tale om et areal svarende til to gange Lollands størrelse.

    Michael Svarer har i spidsen for en ekspertgruppe regnet på prisen i forbindelse med arbejdet med at udforme bud på en CO2-afgift for landbruget, og den er et resultat af, at landmændene, ifølge ekspertgruppens anbefalinger, skal kompenseres med 92.000 kroner per hektar, de omlægger til skov.

    Den gennemsnitlige pris for en hektar landbrugsjord var sidste år 181.000 kroner.

  44. Kollapset er sket i nat ifølge brandfolk.

  45. Over hundrede hvaler er strandet i Australien

    Grindehvalerne er skyllet op på stranden og ligger i vandet ud for kysten. (Foto: © Dunsborough and Busselton Wildlife Care, Ritzau Scanpix)

    Grindehvaler i massevis er strandet på den vestaustralske kyst nær Dunsboroug syd for Perth.

    Ifølge myndighederne er der tale om op mod 160 hvaler, og selvom redningsaktionen nu er i gang, er mange af dem allerede døde.

    Det fremgår ifølge nyhedsbureauet AP af en pressemeddelelse fra Styrelsen for Biodiversitet, Bevaring og Attraktioner.

    - Vores folk gør alt, de kan, for at håndtere situationen sikkert og holde frivillige og ansatte ude af fare, mens vi også arbejder i hvalernes bedste interesse, lyder det i meddelelsen.

  46. Regeringen vil droppe PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler

    Det skal være slut med PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler.

    Det mener regeringen, som derfor vil indføre et nationalt forbud mod netop dét som en del af en ny PFAS-handlingsplan, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

    - Et nationalt forbud mod import og salg af tøj, sko og imprægneringsmidler med PFAS er et vigtigt skridt på vejen mod at begrænse udledningen og vil have en reel miljøeffekt i Danmark, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i meddelelsen.

    PFAS er en gruppe af stoffer, som bliver anset for at være både miljø- og sundhedsskadelige. De kan svække immunforsvaret, give hormonforstyrrelser og mistænkes for at øge risikoen for kræft.

    Ifølge ministeriet er PFAS fra tøj, sko og imprægneringsmidler en af de største årsager til, at der er PFAS i det danske miljø.

    Regeringen foreslår, at det skal gælde fra den 1. juli 2026.

    Forbuddet vil ikke gælde professionel beklædning og sikkerhedstøj, hvor der er særlige krav til sikkerhed og funktionalitet.

    Skal du have opfrisket, hvad PFAS er, så kan du klikke på linket her.

    Der er også gode råde til, hvordan du undgår det, her.

  47. Alt fra brandsikkerhed til arbejdsmiljø skal kontrolleres af myndighederne på samme dag og kun én gang om året.

  48. Flere bilister kører galt i haglvejr på Fyn

    Der er glat som følge af hagl-vejr, og på Fyn er folk her til morgen kørt galt.

    Det oplyser P4 Trafik på det sociale medie X.

    På E20 mellem 47 Langeskov og 46 Nyborg V er der uheld i begge retninger.

    Meldingen er, at alle holder ude i nødsporet, men at der er glat på grund af hagl.

  49. Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF, kalder beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd. Det sker efter opråb fra ni fynske fagforeninger.

Mere fra dr.dk