Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

C.J.5.2.1 Options Realistically Available

I TPG 1.38 og 1.40 fremgår det, at en transaktion mellem uafhængige parter grundlæggende kun vil finde sted, hvis begge parter opnår en forventet fordel ved transaktionen. Ved fastlæggelsen af prisen på en kontrolleret transaktion, jf. LL (ligningsloven) § 2, indgår parternes realistiske alternativer ("Options Realistically Available") ligeledes ved vurderingen af, om en værdi er fastsat i overensstemmelse med armslængdeprincippet. Dette kan eksempelvis være den forventede indkomst fra aktivet, hvis ejeren beholder aktivet i stedet for at sælge det.

Dette betyder også, at værdi ikke forventes at forsvinde som led i en koncernintern omstrukturering eller overdragelse. Se eksempel 23 i C.J.5.3 Eksempler.

Ved værdiansættelse af et aktiv, som overdrages mellem kontrollerede parter, skal værdiansættelsen af aktivet betragtes fra både et sælger- og et køberperspektiv.

I TPG 6.157 fremgår det, at man - afhængig af sagens faktiske omstændigheder - skal tage hensyn til begge parters perspektiv ved opgørelsen af den tilbagediskonterede værdi af de forventede fremtidige cash flows ved udnyttelse af immaterielle aktiver. Dette er illustreret i eksempel 29 i Anneks I til TPG Kapitel VI.

Ifølge eksempel 29 skal der fastsættes en pris, som giver sælger et forventet afkast, der er lig med eller større end dennes realistiske alternativer, samt giver køber et positivt afkast af sin investering i betragtning af alle relevante fakta, herunder måden hvorpå selve transaktionen beskattes. Armslængdeprisen vil falde i spændet mellem sælgers minimumspris og købers forventede værdi ved at eje aktivet.

Se eksempel 29 i C.J.5.3 Eksempler.

I tilfælde, hvor det ikke er muligt på passende vis at fastsætte en specifik pris inden for spændet mellem sælgers minimumspris og købers forventede værdi ved at eje aktivet, f.eks. ved hjælp af en analyse af parternes forhandlingsstyrke, bør prisen fastsættes til intervallets midtpunkt.

Se EU JTPFs Report on the use of economic valuation techniques in transfer pricing, punkt 28, samt TPG 3.62.

Hvis sælgers minimumspris er højere end købers maksimale pris, vil der ikke være et spænd af priser. I et sådant tilfælde bør der tages udgangspunkt i sælgers minimumspris, da en uafhængig sælger ikke ville acceptere en pris lavere end sin minimumspris. Eftersom der har fundet en overdragelse sted, må det forventes, at købers maksimale pris er højere end angivet, da koncerner ikke destruerer værdi som følge af en koncernintern omstrukturering/transaktion.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.