Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

C.J.3.1 DCF-modellen

Indhold

Afsnittet indeholder en nærmere beskrivelse af de elementer, som indgår i DCF-modellen. Flere af elementerne anvendes også i andre kapitalværdibaserede modeller.

Beskrivelsen af DCF-modellen er opdelt i følgende afsnit:

  • Cash flow (C.J.3.1.1)
  • Vægtede gennemsnitlige kapitalomkostninger (WACC) (C.J.3.1.2)
  • Diskonteringsmetode (C.J.3.1.3)
  • Markedsværdi af ikke-driftsmæssige aktiver og nettorentebærende gæld (C.J.3.1.4)

DCF-modellen er en indkomstbaseret værdiansættelsesmodel, hvor værdien af en virksomhed, et aktiv eller en virksomhedsandel opgøres som den tilbagediskonterede værdi af det forventede fremtidige frie cash flow, der kan henføres til det pågældende værdiansættelsessubjekt.

DCF-modellen beregner enterprise value for en virksomhed eller koncern, hvilket er den samlede værdi på gældfri basis (herefter fratrækkes netto rentebærende gæld for at finde markedsværdien af egenkapitalen).

Se C.J.6.2 Formler om, hvordan DCF-modellen kan vises under antagelse om konstant afkastkrav i fremtiden.

I praksis inddeles budgettet ofte i to perioder:

  • Eksplicit budgetperiode
  • Terminalperiode.

Se C.J.6.2 Formler om den generelle DCF-model omformet til en to-periodisk model.

Nedenstående figur illustrerer fremgangsmåden i DCF-modellen:

DCF-modellen kan således opdeles i en række faser:

  1. Fastlæggelse af de forventede frie cash flow
  2. Estimering af diskonteringsfaktor (WACC)
  3. Beregning af nutidsværdi af det forventede frie cash flow. Dette udgør virksomhedens værdi eksklusiv ikke-driftsmæssige aktiver, idet cash flow er et resultat af virksomhedens driftsmæssige aktivitet
  4. Værdien af egenkapitalen kan herefter beregnes ved henholdsvis at tillægge markedsværdien af ikke-driftsmæssige aktiver og fratrække markedsværdien af virksomhedens rentebærende gæld.

I ovenstående figur er ikke-driftsmæssige aktiver defineret som aktiver, der ikke er en del af den primære aktivitet og derfor ikke bidrager til de forventede frie cash flow. Eksempler herpå er overskydende likviditet eller værdipapirer.

Da de forventede frie cash flow defineres som det cash flow, der er til deling mellem långivere og ejere, skal de forventede frie cash flow tilbagediskonteres med et afkastkrav, som afspejler såvel långivers som ejers risikoopfattelse af disse cash flows. Herefter findes markedsværdien af egenkapitalen ved at justere for nettorentebærende gæld.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.