Sådan får du styr på privatøkonomien

Læs forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsens gode råd, til hvordan du slipper ud af gældens kløer.

Hver femte danske har ikke styr på deres privatøkonomi. Det viser en undersøgelse fra den skandinaviske bank-koncern Nordea i januar.

- Hver femte dansker har ikke oparbejdet en økonomisk buffer så de kan overvinde uventede økonomiske uden at stifte gæld, sagde forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea. Op mod 208.000 danskere er i dag registreret i gælds-registret RKI.

Og nu viser en ny undersøgelse, fra analysefirmaet YouGOV Zapera, at over halvdelen af unge mellem 18 og 27 år næsten ingenting ved om privatøkonomi.

Og blandt de unge mellem 21 og 30 år, er det 45.000 der har en plads i det kedelige register.

Men når gælden nu har hobet sig op og rykkerbrevene ligger i entreeen så er her Ann Lehmann Erichsens opskrift på hvordan du får styr på økonomien:

1. Kend dine månedlige udgifterSpørg først dig selv om følgende: Kender jeg mine faste månedlige udgifter. Hvis du ikke gør det skal alarmklokkerne begynde at ringe, fordi så er du i risiko for at din økonomi kan begynde at skride.

2. Ryk hurtigt på din gældReager hurtigt når den første rykker dumper ind ad brevsprækken. Passivitet gør bare tingene værre og gælden større. Der kommer rykkergebyrer, strafrenter og inkasso-gebyrer oveni det beløb du skylder.

3. Se gælden i øjneneDan dig hurtigt et overblik over hvor meget du skylder. Se beløbet i øjnene, vær realistisk. En gæld på 258.000 kroner forsvinder ikke i løbet af et par måneder.

4. Skær dine udgifter tilLæg et stramt budget. Et 4-kantet budget. Hvad er nødvendige udgifter - husleje, varme, tøj til børnene - og hvad er luksus som kan skæres bort og bruges til at afdrage på gælden. Sæt et realistisk beløb af til mad og hold dig til det. Kig hele din økonomi igennem, for at se hvor er der råd til at justere.

5. Læg budgetI din bank eller på nettet kan man få hjælp til at lægge budget. For eksempel kan man på nettet downloade skemaer til budgetlægning. Få banken eller et ældre og mere ansvarligt familiemedlem til at hjælpe dig med at lave budgettet.

6. Få saldokontrol på smsFølg op hver måned. Holder du budgettet og holder du dine aftaler med dine kreditorer. Eller kan du ligefrem lægge mere til side, så gælden hurtigere forsvinder. I banken kan man få en saldo-kontrol, så man hver morgen får en sms på mobiltelefonen om hvor mange penge, der står på kontoen. Så bruger man ihvertfald ikke flere end man har.

7. Optag aldrig ny gæld for at betale gammel gæld

8. Arbejd ekstra

Har du mulighed for at arbejde over så gør det. Eller tag et ekstra job. Når du er på job er der ikke tid til at bruge penge.

9. Jagt de gratis glæder

Jagt de gratis glæder fremfor dyre ibyen-ture. TV-kiggeriet er stigende her under krisen fordi folk sparer på pengene og hygger sig derhjemme. Gå på biblioteket og lån bøger, film og CD'er. Masser af museer er gratis. Det er sociale oplevelser som ikke er dyre.

10. Inviter dig selv ud

Lad dine venner og familie invitere dig til middag. Så sparer du penge til maden den dag.